20 december 2017

Wie wel eens een toespraak houdt, weet hoe lastig het kan zijn om een aansprekend verhaal voor te bereiden. De ene keer zit je in een flow, de andere keer is het zwoegen en zweten. Wat dat betreft hebben sprekers die terug kunnen vallen op een speechschrijver het een stuk makkelijker.

Als bestuurder, voorzitter, directeur of projectleider wil je met ‘een goed verhaal’ komen. De toehoorders verwachten ook niets minder dan dat. Maar wat is ‘een goed verhaal’? Nog even los gezien van hoe je dat brengt? Hoe schrijf je een betoog dat onderhoudend is, dat zich liefst beperkt tot één onderwerp met één kernboodschap en een gemakkelijk te volgen opbouw heeft? Een betoog met visie waar de toehoorders wat van opsteken, een betoog dat je publiek inspireert, motiveert, overtuigt, ontroert, goed gedoseerd aan het lachen brengt, of een beetje uitdaagt? Kortom, een betoog dat overkomt?

Het hangt er maar van af wat je wilt overbrengen en waarom. Maar wat voorop moet staan, is dat íedere spreekbeurt een kans is om samen met je publiek de aandacht op dat ene onderwerp te richten. Natuurlijk, jíj staat daar te praten, een minuut of tien, misschien langer, en alle ogen zijn op jou gericht. Maar de mensen komen er speciaal voor naartoe. Ze zijn benieuwd. En dus ontvankelijk. Daarmee is iedere spreekbeurt ook een kans om via het verhaal een relatie te leggen met de mensen in de zaal, voor zover je hen nog niet kent. Of, wanneer je een ‘thuiswedstrijd’ speelt, de relatie een impuls te geven met nieuwe inhoud. Met een goede speech versterk je de relatie met je publiek.

Ik schrijf die speeches graag voor je. Het resultaat is een toespraak, die aansluit op je publiek en op de situatie en ook nog eens past bij wie je zelf bent. Als dat allemaal in orde is, heb je er des te meer zin in om het verhaal te vertellen. Want je hebt de juiste woorden.

Bel of mail me gerust, ik vertel je graag meer over mijn werkwijze.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *